Książki o fotografii kulinarnej

Książki o fotografii kulinarnej, które do tej pory czytałam, spotykałam na różnych etapach swojej fotograficznej drogi. Każda z nich coś mi dała.

Pierwszą z nich była Fotografia kulinarna dla blogerów – Matta Armendariz. Była pierwszą, wcześniej w ogóle nie wiedziałam, że takie książki istnieją :-). Poznałam z niej podstawy fotografii kulinarnej. Zrozumiałam, że to w jaki sposób fotografujemy, zależy od tego co chcemy poprrzez tą fotografię przekazać.

Druga – Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań – Helene Dujardin. Dużo więcej nauczyłam się o stylizacji, kompozycji i świetle. Helene Dujardin od tej pory obserwuję też na Instagramie.

Trzecia – Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła – Nicole S. Young. Z tych trzech książek, w tej jest według mnie jest najwięcej szczegółów, począwszy od podstawowych informacji o sprzęcie, poprzez światło, kompozycję aż do pracy nad plikami i ich obróbki a adobe photoshop. Naprawdę spora dawka wiedzy.

Ostatnia – Food Photography. A beginner’s guide to creating appetizing images – Corinny Gissemann (wersja angielskojęzyczna). Tą czytam aktualnie i czekam z niecierpliwością na drugą książkę Corriny, która będzie wydana na początku 2019 (w wersji niemieckiej, nie wiem kiedy w werji angielskojęzycznej). W tej książce oprócz podstawowych informacji, ciekawa jest dla mnie omówienie pracy z kolorami oraz kilka projektów zdjęć od ustawień aż do pracy nad plikami. Bardzo interesująca jest dla mnie obserwacja procesu myślowego w trakcie takiego projektu.

Mam nadzieję, że te informacje były dla was przydatne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *